Izstāde
Krāsaina bilde, izstādes "Ir Latvija. Ir Latvija brīva" atklāšana Liepājā, 17.11.2023 Lielajā Dzintarā

Liepājas koncertzāles mākslas telpā “Civita Nova” no 11. novembra līdz 15. decembrim skatāma Latvijas Nacionālā arhīva izstāde “Ir Latvija. Ir Latvija brīva”, kas atspoguļo Latvijas valsts vēstures nozīmīgākos notikumus un personības galvenokārt 20. gadsimta sarežģītās vēstures kontekstā. Izstāde atklāta valsts svētku priekšvakarā, 17. novembrī plkst. 18.00.

Izstādes atklāšanā kultūras ministre Agnese Logina teica: "Atmiņas institūciju darbs ir viens no veidiem, kā spēcināt mūsu demokrātiju, pašapziņu un pilsonisko iesaisti. Tāpat kā orķestra sniegums, tāpat kā mūsu panākumi Eiropas un pasaules priekšā, Latvijas valsts dibināšana un atgūšana ir bijis kopējs darbs vienota mērķa vārdā. Ir Latvija. Ir Latvija brīva. Un būs, kamēr pašaizliedzīgi cilvēki turpinās ar savu darbu un piemēru mūsu valsti sargāt un kopt. Es novēlu mums visiem iedvesmu, lai šo kopīgo darbu turpinātu, lai Latvija arī turpmāk būtu droša, labklājīga un pašapzinīga valsts."

Izstādes atklāšanā LNA direktore Māra Sprūdža citēja K.Ulmaņa 1937.gadā izteikto aicinājumu: “Vien nedrīkst zaudēt savas sirds dedzību, savas sirds degsmi, šo dvēseles skatu, šo vīziju par nākotnes mirdzumu un varenību, ja tā paliks dzīva, tad tauta varēs uzvarēt savas grūtības, tauta paliks dzīva un dzīvos mūžīgi!”. Direktore norādīja: "Izstādē apskatāmie Latvijas Nacionālā arhīva dokumenti rāda mūsu valsts tapšanu, izaugsmi, Latvijas republikas de jure statusa uzturēšanu okupācija gados, pasīvo  un aktīvo pretošanos okupācijai, Trešo atmodu, neatkarības atgūšanu un ceļu līdz dalībai Eiropas savienībai un NATO."